EKOTÜRK SANAYİ VE TİCARET PROGRAM KONUĞU NURİ GÜRCAN

Sn. Gürcan EkoTürk Kanalı’nda Ahu Orakçıoğlu’nun sunduğu Sanayi ve Ticaret Programı’na uzaktan erişimle konuk oldu.

Programda Nuri Gürcan ihracat, iç pazar, hammadde tedariği, finansmana ulaşım konularındaki sorulara yanıtlar verdi.

Gürcan son 10 yıldır, her sene %10 ila %15 oranında ihracat hacmini arttıran mobilya sektöründe, Avrupa’da yaşanan ekonomik yavaşlamanın etkili olmaya başladığını belirtti.
190 ülkeye ihracat yapılıyor olmasının önemli bir avantaj olduğunu, özellikle ABD pazarına ihracatın 800 milyon dolar civarına ulaştığını, markalı mağazalaşma anlamında yatırımların devam ettiğini söyledi.
Suudi Arabistan tarafında yasakların kalkmasıyla, artan inşaatların da etkisiyle Suudi Arabistan pazarının hareketlenmeye başlamasının sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

Hindistan’a özellikle değinen Gürcan, ülkeden perakende anlamında önemli talep aldıklarını ve markalı mobilya olarak Hindistan’da var olmak istediklerini belirtti.

Rusya pazarında, İtalya ve İskandinav üreticilerin ülkeden çekilmiş olmasını avantaj olarak görüp, önümüzdeki dönem için altyapı oluşturmaya başladıklarını ifade ettii.

İç pazarla ilgili soruları yanıtlayan Gürcan, kiralardaki artışlar, ev fiyatlarının yükselmesi gibi konuların tüketiciyi mobilyayı geri plana itmeeye zorladığını, TOKİ tarafındaki hareketlilik ve inşaatların artmasının 1 yıl kadar sonra iç pazarda hareketliliği başlatacağını umduklarını belirtti.

Hammadde sıkıntılarını aşma konusunda özellikle MDF yonga, sunta tedariğinde hem ihracata kota getirilmesi hem de dış pazarda bu ürünlere olan talebin azalmasıyla sorun kalmadığını söyleyen Gürcan, yurt dışına bağımlı olunan hammaddelerde ise özellikle yükselen döviz kuru yüzünden problemlerin olduğunu, maliyetle mücadele etmek gerekse de hammadeye ulaşımda sorun olmadığını belirtti.
Önemli bir gider kalemi olan enerji maliyetlerinin her ay artmakta olduğunu, hiç olmazsa kesinti yaşanmayacağı beklentisi ile üretime aksatmadan devam edeceklerini söyledi. Yeşil enerjiye geçiş konusunda teşviklerin sağlanmasının faydalı olacağını belirtti.

Yeni yatırımlara gitmek ve kapasiteyi artırmak için önemli olan finansmana erişim konusunda, sanayicinin artık kasasında sermayesinin kalmadığını, özellikle 5-6-7 ay vadeli çalışılan mobilya sektöründe tamamen nakite dönülmesiyle iş yapma imkanlarının zorlaştığını ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

EVFED YÖNETİM KURULU TOPLANTISI MOBSAD OFİSİ’NDE YAPILDI

EVFED – Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu’nun Ağustos ayı Yönetim Kurulu toplantısı AGİD, PAGDER, PASDER, …